Duer transporterte livsviktig informasjon både før og under begge verdenskrigene.Av David Bird. The Gazette, Montreal, Canada.18. November 2009. Oversatt av: Marianne Walente

Brevdue blir sluppet fra flyJeg ser ofte for meg far da han reparerte skrogene på Spitfire og Hurricanere, som under andre verdenskrig ble skutt sønder og sammen av Messerschmitter, Focke Wulfs  og bakke rakketter over den nederlandske kysten. Far sa ikke mye om krigen, bortsett fra at var livredd mesteparten av tiden. Men David Archibald Bird var ikke den eneste ”fuglen” i Europa som sloss mot nazistene.

Mens mange refererer til dem som ”rotter med vinger” eller ”flygende sekker av sykdom” har den vakre duen med utspring fra klippe duen, hatt en svært betydningsfull rolle under flere kriger, der i blant begge verdenskrigene og senest så nylig som under Korea krigen.

Bedre kjent som brevduer har disse duene et helt spesielt talent for å finne veien hjem. De kan fly hjem fra distanser på opp til flere tusen kilometer, fra ukjente plasser og i alt mulig vær. De har vært verdsatt som trofaste sendebud både gjennom krig og fred.

Under krigen ble duer sluppet med fallskjerm i kontainere, bak fiendens linjer for at motstanden skulle kunne frakte kritisk informasjon til sine allierte. Andre duer ble sluppet fra mobile slag, tanks og fly, for å frakte livsviktig informasjon tilbake til hovedkvarteret. Dette gjorde duene til et naturligl mål for fienden, i tillegg til geværer brukte de også spesial trente falker for å ta duene. Ti tusenvis ble drept, noen ble folkehelter.


En genuin helt under andre verdenskrig var G.I. Joe. Han ble avlet av U.S. Army Signal Corps i 1943 og levde i 18 år. I sitt første leveår tjenestegjorde han i Colvi Vecchia i Italia. Han fløy 30 kilometer på bare 20 minutter og reddet livet til 1.000 soldater da han fraktet beskjeden om å avbryte bombingen av Colvi Vecchia, hvor britene hadde ankommet før tidsskjemaet. For den hendelsen fikk G.I. Joe Dicken Medaljen. Han var den eneste amerikanske krigsduen som fikk denne.

En annen berømt krigsdue var Paddy, en irsk krigshelt. Han var den siste dua som ble sluppet av amerikanere i Normandie, men den første til å ankomme England med nyheten om D-Dag suksessen. I følge hans trener, John McMullan, var Paddy den beste av de beste.

G.I. JoeDen besluttsomheten og utholdenheten som disse duene har for å komme hjem blir best illustrert med historien om Cher Ami, en mørkternet hann. Han fikk prisen French Croix de Guerre with Palm for sin heroiske innsats. Under sitt siste oppdrag, i oktober 1918, ble han skutt men klarte likevel å levere beskjeden i kapselen som kun hang i et ligament av hans knuste ben. Innholdet i kapselen reddet livet til 200 amerikanske soldater.


Uten dyktige slagpassere kunne ikke duene gjennomført denne tjenesten. En av de mest berømte var Col.Clifford A. Poutre, major og øverst kommandrene for duebataljonen i U.S. Army Signal Corps fra 1936 til 1943. Poutre effektiviserte brevdueholdet i U.S. army og lærte duene triks for dag eller natt tjeneste. Han kuttet ut den gamle metoden med å sulte duene til fordel for snillhet. I all vesentlighet viste han at duene vender hjem fordi de vil det og ikke, som under første verdenskrig, fordi de var sultene.

En topp militær brevdue var Always Faithful, som i 1935 vant et slipp på distansen 1160 km, fra Tennessee til slaget i New Jersey på 15 timer, 39 minutter og 9 sekunder, en gjennomsnitts fart på 1.233 km/min! Colonel Poutre pensjonerte seg fra militæret i 1960 etter 31 år i militær tjeneste.

 

Alessandro (Al) Croseri har laget en 8 minutters DVD, The Flight, en film hvor han har fanget heltedådene til disse spesielle duene. En vakker og rørende film om hva brevduene ofret for oss under krigene. Han har også skrevet og produsert en lengre film - The Pigeoneers med Poutre.


Så neste gang du skuler på duene i gata, tenk da over hvordan disse fuglene under krigene har reddet livet til tusenvis av soldater.

 

The FlightFor informasjon om filmene, besøk: store.pigeonsincombat.com

- David Bird er professor i biologi om dyr og direktør på Vitenskapssentret for bevaring av fugleliv (Avian Science and Conservation Centre) på Macdonald området på MacGill Universitetet.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Copyright (c) The Montreal Gazette

Kilde: "Fine, feathered war heros. Birds transported vital information during World Wars and before " av David Bird, The Gazette, Montreal, Canada.

Articles and photos courtesy of Alessandro Croseri Productions, NYC, USA. www.pigeonsincombat.com